Obamov vyzývateľ Mitt Romney navštívi Britániu, Poľsko a Izrael

21.07.2012 Celý región

Washington 20. júla (TASR) - Už istý republikánsky vyzývateľ súčasného prezidenta USA Baracka Obamu v blížiacich sa prezidentských voľbách Mitt Romney sa na budúci týždeň chystá na návštevu Veľkej Británie, Izraela a Poľska, ako aj na zásadné zahraničnopolitický prejav.

Informovalo o tom dnešné vydanie mienkotvorného amerického denníka The Washington Post. Podľa neho Romney by mal o svojich predstavách v zahraničnopolitickej oblasti hovoriť v utorok na kongrese vojnových veteránov v Rene.

Je pravdepodobné, že ich bude ďalej špecifikovať počas návštevy dvoch európskych štátov a Izraela, ktorej cieľom bude zrejme prezentovať štátnické kvality a fakt, že spĺňa predpoklady na prevzatie postu vrchného veliteľa amerických ozbrojených síl.

Ako vyplýva z dnešných informácií Inštitútu Lecha Walesu, ktoré sprostredkovala poľská spravodajská televíviza TVN24, Mitta Romneyho pozval do Poľska listom zo 4. júla bývalý prezident a spoluzakladateľ Solidarity Lech Walesa, s ktorým sa stretne 30. júla v Gdansku.

Walesa v liste Romneymu informoval, že Poľsko a Poliaci pozorne sledujú predvolebnú kampaň v Spojených štátoch. Súčasne poznamenal, že výber Američanov ovplyvní tak osudy USA, ako aj zvyšku sveta. Walesa vyzdvihol bezprecedentne úzke, priateľské a intenzívne vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sa prejavujú tak v oblasti politickej a diplomatickej, ako aj v sfére bezpečnosti a vojenskej spolupráce. Zintenzívňuje sa aj dvojstranná hospodárska spolupráca, zvyšuje sa objem vzájomného obchodu. Napriek tomu jestvuje značný potenciál na prehĺbenie vzájomných kontaktov, konštatoval poľský exprezident.

Vo Veľkej Británii i v Izraeli by Mitta Romneyho mali prijať premiéri David Cameron a Benjamin Netanjahu, v Izraeli aj prezident Šimon Peres. Romney však nebude prítomný na recepcii, ktorú britská kráľovná Alžbeta II. usporiada pre vedúcich oficiálnych olympijských delegácií.

Americkí voliči podľa aprílového prieskumu verejnej mienky, o ktorého výsledkoch informovala televízia ABC a denník The Washington Post, vidia Romneyho handicapy oproti Obamovi práve v otázkach zahraničnej politiky.
 

Vyberte región